Οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ διατηρούν το εργατικό δυναμικό τους, παρά τις κακές οικονομικές συνθήκες.
Για ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων αυτό σημαίνει χαμηλότερο φόρτο εργασίας από το συνηθισμένο.
Με τη σειρά τους, πολλοί βάζουν περισσότερα χρήματα στην άκρη, καθώς ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας και τους μισθούς, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ.
Στη μελέτη, που συνυπογράφουν οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Pedro Baptista, Colm Bates, António Dias da Silva, Maarten Dossche και Marco Weissler, και δημοσιεύεται στο Blog της ΕΚΤ, επισημαίνεται πως όταν η οικονομία επιβραδύνεται, επιβραδύνεται και η παραγωγικότητα της εργασίας.
Αυτός ο σύνδεσμος αποδίδεται συχνά στον ρόλο της χρήσης της εργασίας.
Σε καλούς καιρούς οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν και ο φόρτος εργασίας των εργαζομένων τους αυξάνεται.
Σε δύσκολες στιγμές, η παραγωγικότητα υστερεί και οι επιχειρήσεις εμπλέκονται σε συσσώρευση εργασίας, δηλαδή κρατούν περισσότερους εργαζομένους από αυτούς που πραγματικά χρειάζονται.
Για ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων, αυτό συνοδεύεται από χαμηλότερο φόρτο εργασίας από το συνηθισμένο.
Λιγότερη δουλειά – περισσότερες ανησυχίες Με βάση την Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτή (CES) της ΕΚΤ διερευνούμε πώς οι αντιλήψεις των εργαζομένων για τον φόρτο εργασίας τους επηρεάζουν τις προσδοκίες τους αναφορικά με την ασφάλεια της εργασίας, τις πιθανότητες αύξησης των αποδοχών τους, καθώς και τις μελλοντικές τους αποφάσεις για δαπάνες και αποταμίευση.
Εκ πρώτης όψεως, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα των εργαζομένων που αναφέρουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας κυριαρχεί, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης Διαπιστώνουμε ότι, συνολικά, οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις.
Επιπροσθέτως, περιμένουν να είναι προσεκτικοί με το να ξοδεύουν χρήματα.
«Για να το θέσουμε απλά, στη διάρκεια μιας ύφεσης όσοι έχουν λιγότερα στο πιάτο τους έχουν περισσότερα ...